ONICO Warszawa dobrze wchodzi w nowy rok!

6 stycznia na warszawski Torwar po tygodniowej przerwie powrócili siatkarze ONICO Warszawa, a wraz z nimi wielkie siatkarskie emocje. Rywalem stołecznej drużyny była Łuczniczka Bydgoszcz – klub prowadzony przez wieloletniego trenera naszej drużyny Jakuba Bednaruka. Pierwsze starcie w bydgoskiej hali zakończyło się łatwym zwycięstwem warszawskich zawodników 3:0. Była to pierwsza kolejka tego sezonu w związku z czym nikt nie wiedział czego spodziewać się po obu drużynach. Tym razem po piętnastu meczach sytuacja według ekspertów była jasna: faworytem było ONICO Warszawa, co potwierdzał już pierwszy set starcia zakończony wynikiem 25:17 dla gospodarzy.

Nasi siatkarze od początku spotkania postawili bydgoszczanom twarde warunki i całkowicie zdominowali przyjezdnych, co wcale nie oznaczało, że tak samo będzie w drugim secie. Kolejna partia meczu była już bardziej wyrównana głównie dzięki Bartoszowi Filipiakowi, przyjmującemu drużyny Bednaruka. Zdobył on w całym meczu 25 punktów, z czego aż 6 zagrywką. To właśnie dzięki jego skutecznej grze bydgoszczanie wygrali drugiego seta. Tradycyjna dziesięciominutowa przerwa po dwóch partiach zadziałała mobilizująco na gospodarzy. ONICO Warszawa wybiło z rytmu świetnie spisującego się Filipiaka i po skutecznym ataku Sharone’a Vernona-Evans trzeci set padł naszym łupem 25:15.

Czwarta partia była świetnym widowiskiem dla fanów obu drużyn. Zacięte wymiany oraz mocne ataki wywoływały zachwyt kibiców, a żadna drużyna nie potrafiła zdobyć więcej niż dwa punkty przewagi co tylko podsycało emocje na Torwarze. Sytuacja utrzymywała się do wyniku 20 do 20, jednak wtedy swój kunszt pokazał rozgrywający Edgardo Goas, który świetnie rozrzucał blok warszawian skupiony na niesamowitym dotychczas Filipiaku i bydgoszczanie doprowadzili do upragnionego tie-breaka.

Odważnie w ostatnią partię meczu weszli goście. Mocny początek i impuls do walki dał Metodi Ananiew, a błąd za błędem popełniało ONICO Warszawa. Nieudana zagrywka Sebastiana Wardy oznaczała wynik 8:6 dla bydgoszczan i zmianę stron. Tym razem stołeczni siatkarze nie zawiedli. Zacięte wymiany do końca utrzymywały kibiców w niepewności, ale kiedy prawdziwego siatkarskiego gwoździa wbił Andrzej Wrona, a wspaniałym blokiem popisał się Sebastian Warda kibice mogli odetchnąć z ulgą. Dwa punkty zostały w stolicy.

ONICO Warszawa – Łuczniczka Bydgoszcz 3:2

(25:17, 23:25, 25:15, 21:25, 15:12)

MVP: Andrzej Wrona

Chcesz poczuć jeszcze więcej siatkarskich emocji? Już w środę 10 stycznia siatkarze ONICO Warszawa zagrają w ćwierćfinał Pucharu Polski.

Bilety już dostępne w cenie 10 złotych na stronie: https://onicowarszawa.pl/bilety-eventim/

Fot. Jakub Ćmil