ONICO Warszawa dogania w tabeli wicelidera

Po sobotnim zwycięstwie z MKS Będzin, warszawscy siatkarze zrównali się punktami z drugą PGE Skrą Bełchatów. Było to  już 10. ligowe zwycięstwo z rzędu w rozgrywkach ligowych. MVP spotkania wybrany został Jan Nowakowski.

Siatkarze z Warszawy zwycięstwem z MKS Będzin uczcili w sobotę 42. urodziny swojego trenera – Stephane’a Antigi. W poprzedniej rundzie warszawianie przegrali 2:3 z zespołem z Będzina. Tym razem chcieli się zrewanżować niżej notowanemu rywalowi. Ale to zespół z Będzina rozpoczął spotkanie z większą skutecznością. Seria zagrań Araujo pozwoliła im wyjść na prowadzenie 5:0. Stołeczni mieli spore problemy z przyjęciem oraz z zagrywką. Podopieczni Stelio DeRocco wygrali pierwszą partię 20:25.

W drugim secie każdy element gry warszawskiej drużyny funkcjonował dużo lepiej. Na pochwałę zasługiwał przede wszystkim Antoine Brizard oraz Bartosz Kwolek. Ostatecznie set zakończył się znaczną przewagą warszawskich siatkarzy 25:17.

Kolejna partia należała do siatkarzy ONICO, którzy szybko wypracowali znaczącą przewagę, obejmując prowadzenie 6:2. Na szczególną pochwałę zasługiwali Brizard i Nowakowski – skuteczni w bloku, ataku i na zagrywce. Po drugiej stronie siatki wyróżniającym się zawodnikiem nadal był Araujo. Ostatecznie partię na swoją korzyść zakończyło ONICO (25:12).

Siatkarze MKS-u nie chcieli jednak poddać się tak łatwo, rozpoczynając piątego seta od prowadzenia 4:1. Losy meczu postanowił wziąć w swoje ręce Gjorgiew, który nie tylko punktował, ale i skutecznie bronił. Pomagali mu Kwolek z Włodarczykiem, doprowadzając do remisu 14:14. Końcówka meczu toczyła się punkt za punkt, ale większość piłek sytuacyjnych wygrali stołeczni, tym samym wygrywając seta (25:22) i cały mecz 3:1. MVP spotkania wybrany został Jan Nowakowski.

ONICO Warszawa – MKS Będzin 3:1 (20:25, 25:17, 25:12, 25:22)
MVP: Jan Nowakowski

Już w środę 7.02 w Szczecinie ONICO Warszawa zmierzy się z Espadonem. Początek meczu o godz. 19:00

Najbliższy mecz na Torwarze odbędzie się 16.02 kiedy to warszawscy siatkarze podejmą Dafi Społem Kielce.

Bilety na mecz do kupienia tutaj: https://onicowarszawa.pl/bilety-eventim/

fot. Jacek Wójcikowski

Jesteś dziennikarzem?

Otrzymuj powiadomienia o najnowszych informacjach dla Mediów